Friday, April 15, 2011

ULTRAS ???

1. PAKAIAN: Sentiasa memakai pakaian yang beridentitikan KELANTAN apabila ke stadium. Memakai jersey KELANTAN, kalau tiada jersey KELANTAN bolehlah memakai pakaian yang berwarna hitam (Hitam sinonim dengan pergerakkan ULTRAS). DiHARAMKAN sama sekali untuk memakai jersey pasukan/kelab LUAR NEGARA. Ingat kita datang sebagai rakyat KELANTAN bukan rakyat England ker? Rakyat Spain, Rakyat Jepun ker? Rakyat Brazil etc.

2. MAFFLER: Kain yang bertulisan Kelantan. Sila bawa Maffler. Maffler merupakan ciri-ciri penting seorang ULTRAS. Maffler penting untuk kita melakukan pelbagai aksi dan gaya sokongan apabila kita di stadium kelak.

3. BENDERA: Bendera Kelantan, juga salah satu elemen penting. Jangan bawa bendera Politik. NO POLITIK FOR FOOTBALL.

4. KASUT: Sila pakai kasut. Benda ini wajib untuk sebagai imej penyokong yang berpakaian kemas dan cantik atau faktor kesemalatan juga. NO SELIPAR dan SANDALS.

5. BERDIRI: Sebagai seorang ULTRAS, mereka perlu berdiri sepanjang 90 minit perlawanan. Ini adalah cara sokongan semua ULTRAS di seluruh dunia. 

6. MENYANYI: Kita perlu menyanyi tanpa henti sepanjang 90 minit perlawanan berlangsung tanpa dipengaruhi apa jua keputusan. ULTRAS menyanyi berpandukan Chants/Lagu yang diarahkan dan diketuai oleh CAPO ULTRAS.

7. PATUHI ARAHAN KETUA: Di stadium, ULTRAS sentiasa patuh pada arahan CAPO. CAPO ini yang akan bertindak selaku ketua untuk memberikan arahan dan gaya bentuk sokongan kepada pasukan. CAPO jugalah akan mengetuai nyanyian Chants/Lagu.

8. CURVA: Apabila berada di dalam stadium, ULTRAS akan memilih untuk duduk di kawasan berhampiran belakang sisi pintu gol, dinamakan CURVA. CURVA inilah tempat yang paling sesuai dan selamat untuk menjalankan aktiviti ULTRAS yang aggresif. Curva jauh daripada penonton biasa, golongan keluarga dan kanak-kanak.

9. DILARANG MEMBALING OBJEK: Sila menjadi penyokong yang 
berdisplin. Jaga tingkah laku anda. Jaga imej penyokong ULTRAS. Jangan sesekali cuba membaling object ke dalam balapan, longkang mahupun padang. Tingkah laku ini hanya dilakukan oleh PENYOKONG BODOH lagi tak BERTAMADUN. Mereka ini semua adalah LALANG di stadium, sila jauhi sikap buruk ini. Jikalau anda gagal mematuhi, kami tidak sesekali teragak-agak untuk menangkap dan menghantar anda kepada pihak bertanggunjawab. 

10. EMOSI: Sebagai seorang yang berjiwa ULTRAS paling penting untuk menjaga emosi! Walaupun pasukan kita bermain tidak seperti yang diharapkan mahupun keputusan yang tidak memihak kepada kita, tetapkan sokongan tidak berbelah bahagi kepada pasukan walau apa jua keadaan. Nyanyian lagu-lagu semangat penting untuk menaikkan semangat juang dan moral pemain. 

11. AMBIL TEMPAT: Bila duduk bersama kami sila ambil tempat masing-masing iaitu di kawasan kerusi tempat duduk penonton, bukannya bersidai di kaki lima. Tempat itu khas untuk CAPO ULTRAS dan orang-orang kuat Ultras untuk ketuai nyanyian dan formasi pergerakkan. Kalau nak menempel kat situ, silalah pergi ke pintu lain.Banyak lagi ruang untuk menyemakkan diri. Tetapi bukan di situ, kami mahu pergerakkan ini tersusun rapi dan cantik.

12. FLARE & SMOKE BOMB: Penyalaan Flare atau pun bom asap hanya perlu bila mendapat arahan dari ketua. Jangan memandai-mandai untuk bakar sendiri. Bila ditangkap pihak berkuasa kami tidak akan bertanggungjawab. Kalau nak bakar sendiri pergi sertai kumpulan lain dan tempat lain. Kami tidak mahu cara sokongan ini "well organized" baru orang tidak akan pandang serong. Sebab itu serahkan pada yang arif tentang bab ini. 

Sila patuhi arahan semua di atas, barulah anda layak digelar seorang ULTRAS dan layak untuk berjuang bersama-sama ULTRAS KELANTAN-THE RED MANIA. Sekian~
-Kijang Emas-

No comments:

Post a Comment